halstablett
Imorse vaknade jag med en lätt huvudvärk och öm hals. Det ena ledde till det andra, så därför, efter mycket googlande och funderande, behold halstabletterna med ingefära, honung och citron! Jag har knepat ihop receptet själv. Det funkar bra. Det blir inte riktiga hårda tabletter, men nästan. Tänk misslyckad, stenhård knäck. Apoteket hade nämligen slut på glykossirapen. Men, close enough. 

Ingefära har bland annat antiinflammatoriska egenskaper och är bra för matsmältningen, och honung är bakteriedödande. Citron är mest gott? Hittills har jag ätit tre. De är inte tillräckligt söta för att man ska äta många, och de lenar halsen i alla fall lite för stunden. Framförallt är de billiga, och mest påminner de lite om såna där  kinesiska ingefärsgodisar. Prova gärna! De kostar nästan ingenting och tar typ en halvtimme att göra. Här är receptet.


Halstabletter med ingefära, honung och citron

5 dl strösocker
1-2 msk torkad, malen ingefära
En rejäl msk honung
2 citroner
0,5 - 1 dl vatten
+ lite florsocker att vända de färdiga tabletterna i

En termometer, en oljad eller bakplåtspappersklädd plåt måste du också ha!

1. Börja med att tvätta och riva skalet från citronerna. Lägg åt sidan.
2. Blanda i en kastrull: socker, ingefära, honung och saften från en citron. Tillsätt ca 0,5 dl vatten eller så mycket som krävs för att sockret ska bli som en trögflytande, sammanhållen massa.
3. Koka upp blandingen och låt den koka på lägre värme. Det får inte brännas vid! Rör då och då.
4. När blandningen har nått 152 grader, ta av kastrullen från värmen. Rör i citronskalet. Häll ut blandningen på plåten. Låt svalna helt. Ställ gärna in i kylskåpet.
5. När blandningen svalnat, bryt den i lagom bitar och vänd dem i florsocker. Förvara i burk med tätslutande lock.


OBS! Inga tuggtabletter. Seriöst. Allvarlig fara för tand och lagning föreligger.Kommentarer

Infoga åsikt här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0