Jätteprojektet

.
.
.
Sånt här kan jag pyssla med en fredagkväll - Ett ståltrådsprojekt i jätteformat. Gissa vad det ska bli! Inte så hemskt svårt kanske, men ändå. Jag visar sen när jag har gjort klart.
.
.
.
.

Projektet.
.
.
.
.
.

Syjunta

.


.
.
.
En sak som jag, och flera andra, funderat på är om vi inte egentligen borde ha en syjunta. Ofta känner man att man är sugen på att slöjda lite, men man kanske inte riktigt har tid eller riktig ork att sätta igång. Därför vore det bra om man kunde träffas och slöjda tillsammans. Så nu har vi alltså bestämt (Jag och Räkan) att det är dags att vi tar tag i de här syjunteplanerna.

Onsdagen 28/1, kl. 18 - synjunta hemma hos mig.

Man behöver såklart inte sy eller virka, utan man kan ju hålla på med annat också. Och vill man inte göra nått alls går det bra att bara komma och hänga lite. Vill man göra nått med inte kan så finns det nästan helt säkert nån som kan visa.

Sådär, nu vet ni. Alla måste komma! (Om ni inte vet var jag bor och inte har mitt nummer får ni fråga!).

Vi ses!
.
.
.

Studentekonomi Del IIMat är gott. Och rätt nödvändigt. Och soppa är helt klart underskattat i svensk matkultur. Här är receptet på en billig linssoppa som bränner skönt i magen. Jag har passerade tomater i min soppa, eftersom jag tycker de har en bättre konsistens än krossade. Kryddar gör man efter egen smak.
.
.
.
.
Soppa.

.
Ingredienser:

Röda Linser
Ett par potatisar
Lök
Passerade tomater
Lite mjölk eller grädde
Vitlök
Chili, färsk eller torkad
Spiskummin
Buljongtärning
Svartpeppar
Salt

.
1. Skala potatisen och skär i bitar. Hacka lök och vitlök. Om chilin är färsk tas mellanväggar och kärnor bort och den hackad (Om man inte vill ha jättestark soppa, såklart). Skölj också linserna i kallt vatten så lite av stärkelsen försvinner.
2. Fräs lök och lite spiskummin i olja. Släng i chilihacket också. Häll på lite vatten och lägg i buljongtärningen.
3. Lägg ner potatis, linser och passerade tomater i grytan. Linserna brukar behöva kokas i ca 10 minuter+gärna lite till så linserna blir mosiga.
4. Under tiden soppan kokar, riv ner en vitlök, krydda rejält med svartpeppar. Ta också lite mer spiskummin om du vill. Tillsätt också salt, men ta inte för mycket, tänk på att buljongtärningen också är salt.
5. När linserna och potatisen kokat mjuka reds soppan med lite mjölk eller grädde. Om du vill kan du mixa soppan lite så den blir slätare. Jag brukar använda en stavmixer för att soppan ska behålla lite större bitar också.
6. Servera med en klick yoghurt, grönsaker och bröd.
.
.
.
.

ÄppelkrämNär det är rea på svenska höstäpplen finns det inte så mycket annat att göra.
.
.
.
.

Kräm


.


Äts med eller utan mjölk.

.
.
.

Kalender

.
.
Igår hände två saker. Den ena var att jag fick ett schema som förvirrade mig lite. Den andra var att jag noterade att jag fortfarande hade stort minus på kontot. Jag tänkte: Jag borde ha en väggkalender. En sån jag visste att jag hade fått av tekniska verken. Jag letade, men fann ej. Då kom postmannen Moroni och gav mig en brudtidning. I den fanns en annons som senare visade sig vara GUCCI, vilket även är namnet på mitt framtida barn. Den ritade jag av, och sen hade jag uppfunnit väggkalendern med trettiosju dagar. Mitt nya namn är Joseph.
.
.
.
.
.


Ur led är tiden.
.
.
.
.
.

KöksbordJag har ju glömt att berätta, att Räkan spanade in ett fint köksbord som jag hämtade hem. Riktigt bra containerfynd. Överlag tycker jag att containers och soprum är lite underskattade. När jag bodde med stort soprum slängde folk soffor och allt möjligt som var i riktigt fint skick. Tydligen är man efterbliven om man inte har lågenergilampor och sopsorterar, men man får gärna slänga möbler lite hursomhelst. Och det är ju synd. Så ut och fynda nu, alla. Se det som en god gärning mot miljön.

.
.
.
.


Bord.
.
.
.
.
.

Cernitlera

.
.
Ah! Jag har så mycket prylar, jag bara hittar saker överallt hela tiden! Som häromdagen, när jag hittade cernitlera. Kul kul, tänkte jag.
Jag har aldrig hållt på med cernitlera förut, knapp ens på fritids när jag var liten, så det blev mest experimenterande. Här är lite av resultatet:

(Det är så mulet hela tiden, och jag har varken en bra kamera eller vettiga lampor, så alla bilder blir ganska mörka och fula).

.
.


Dominobrickor som örhängen?

.
.
.
.

Vanliga pärlor kan man också göra. Stark kulturtantsvarning dock.
.
.
.
.
.
.
LP-skiveskålen har min karl gjort. Om du vill veta hur man gör dem kan du kolla den här länken på mitt favoritforum. Där finns en tutorial.
.
.
.
.

Stekt ris

.
.
Det här receptet är någon sorts cross-over mellan Thailand och Sverige, men det är väldigt gott. Perfekt lördagsmat när man är lite trött och sliten och bara vill mysa i soffan. Salta inte för mycket, tänk på att soyan också är lite salt i sig.

Du behöver:

Kokt ris, Basmati eller Jasmine
Köttfärs
Morötter
Ägg
Vitlök
Soya
Olja
Socker
Salt

1. Skala morötterna och strimla dem mycket tunt med potatisskalare eller rivjärn.
2. Hacka en bunt med vitlök. Tre-fyra klyftor blir nog bra.
3. Vispa upp några ägg i en panna och låt dem steka till en omelett. Strö över salt, socker och vitlök. Ta upp omeletten och lägg den på en skärbräda. Skär den i strimlor/bitar.
4. Stek köttfärsen i olja. Lägg i morötterna efter en stund tillsammans med vitlök, salt och socker. Häll på soya.
5. Stek riset i olja. Krydda med vitlök, socker och soya.
6 Blanda alltsammans i en stor bunke.
7. Ät till du spyr!
.
.
.


Luffarslöjd

.
.

Inspiration:

http://huldaholm.bloggagratis.se/


Beskrivning steg-för-steg till en skål i luffarslöjd:


http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=277


.
.
.

Stå-hå-hå-håålDagens sthål (-trådsskål).

Ståltråd: Biltema
Apelsiner: Homebuy
Inspiration: Elvisp
.
.
.
.
.

Kaffe


.
.

Det här är ett litet projekt som jag gjorde för ganska längesen. Utgångspunkten är en såndär superbillig obehandlad skohylla i fulfuru från ikea, och det faktum att färg är ganska dyrt. Här kommer det i bildform!

Skohyllan innan. Tidningspapper är inte bara snyggt, det är bra för att skydda golvet också.


.
.
.


Extra-extra starkt kaffe på bryggning.

.
.
.
.Ta fram oljan. Rapsolja är billigare och luktar mindre än till ex. olivolja. Klart en favorit.

.
.
.
.
Av någon anledning blandade jag kaffe och olja, men egentligen är det nog lättare att bara
stryka på kaffet först och oljan direkt efter.


.
.
.
.
Såhär blev det. Oljan skyddar träet, och kaffet fungerar lite som en bets som gör att träet blir mörkare.
Allt detta till priset av en kopp kaffe och lite matolja. Yay!


.
.
.
.
.
.

Freedom


Snart är jag fri! Bara två veckor kvar. Pepp pepp.


RSS 2.0