gammalt:nytt


Har rensat ganska mycket gamla anteckningsblock på sistonde, och eftersom jag inte tycker att det är okej att bara riva ur och slänga oanvända papper så har jag sparat dem. Men vad göra med alla dessa lösa papper? Gör en anteckningsbok, nästan helt gjort av återvunna/räddade material! Ungefär såhär kan man göra:
1. Ta fram material. Du behöver:
 - En gammal baksida från ett collegeblock
 - Gamla papper, helst orandade/rutade
 - En linjal, en vinkelrät underlättar
 - Penna
 - Skalpell eller sax
 - Nål och tråd
 - Knappnålar
 - Trälim! Kom inte med på bilden2. Collegeblockbaksidan kommer att bli pärmen till anteckningsboken. Skär till den så stor som du vill ha den.

3. Märk ut mittlinjen (den streckade linjen). Nu ska du bestämma hur bred bokens rygg ska vara. Hur bred den är beror på hur mycket papper som ska få plats. I detta fall är ryggen 1 centimeter bred. Rita två linjer, 0,5 cm från mittlinjen, en på vardera sidan (se bilden).4. Vik längs de två linjerna som är på vardera sidan om mittlinjen. Du kan ta hjälp av linjalen för att få det rakt. När det är klart ska det se ut såhär.5. Nu är det dags att skära till pappren som ska vara sidorna i anteckningsboken. De ska skäras lite mindre än pärmen. En halv - en centimeter mindre runt om är ganska lagom. När du skurit till pappren, ordna dem i högar om 5-8 papper och vik varje hög på mitten.6. Klipp till en bit kartong så att den är lika lång som vikningen på pappren. Den kan du sen använda som mall för att markera ut var du ska sy ihop sidorna. Se till så du väljer ett jämnt antal hål. Här är det 8 stycken hål, jämnt fördelade på papprets höjd. Ta inte för många! Det blir bara jobbigt att sy. När du markerat ut hålen...7. ...kan du sticka ner knappnålar i markeringarna. Det gör att pappren ligger stilla och hålen som blir gör det lättare att sy snyggt. Knappnålarna tar du bort eftersom du ska sy i hålen.

8. Trä din nål med dubbel tråd. Gör en stadig knut i slutet.9. Börja på baksidan. Sy upp och ner till du når det sista hålet. Det är de vita stygnen. Därefter vänder du och syr tillbaka till början. Det är de svarta stygnen. Fäst sedan tråden på baksidan.10. När du sytt alla högar av papper, lägg ihop dem i en stor hög. Ta nål och tråd och sy fram och tillbaka över vikningarna på pappershögarna. Det är mest för att pappershögarna ska hålla ihop. Se bilden.11. Stryk trälim längs ryggen på pärmens insida. Tryck försiktigt fast pappershögarna mot pärmens rygg. Låt torka som bilden visar, med pärmen utbredd och pappren stående rätt upp. Låt torka över natten.12. Dekorera pärmen som du vill. Du kan rita, klippa ut fina bilder och limma på eller slå in pärmen i ett fint omslagspapper eller ett fint tyg.13. Såhär blev min anteckningsbok. Jag gjorde den till en kalender. Men man kan ju använda den till skissblock, till anteckningar eller vad man vill.

Det var det.

Kommentarer
Postat av: Annie

Så himla fin kalender! :) Jag säger det igen, du är så duktig!

2011-08-16 @ 19:14:37
URL: http://klanto.blogspot.com
Postat av: alexjag

Jag vill va lika duktig som dig!

2011-08-19 @ 10:27:38

Infoga åsikt här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0