Korsstygn och märkning - Del II


Så, nu har du förhoppningsvis införskaffat lite bra grundmaterial, så nu är det dags att välja ut vad du ska brodera!

Mönster kan man fixa på olika sätt. Enklare mönster kan man rita själv på rutat papper, till exempel.
Det finns också många häften, typ "alla tiders handarbeten" som man kan hitta på exmpelvis loppisar, Myrorna etc. och även om mönstren inte alltid är så snygga så kanske man kan plocka delar av det, eller göra det i andra färger.
Mina favoritmönster är dock de som finns i gamla märkböcker. Där finns mönster på bokstäver i olika sorters typsnitt, bårder, figurer och en massa annat skoj, som dessutom är tänkta att kombineras ihop lite efter tycke och smak. Fantastiskt!

För den som inte har tid att raida loppisar, farmors skyskrin eller antikvariat så finns ju även internet, även om det kan ta lite tid att sålla ur alla guldkorn bland blommor och nallebjörnar och dyl. Här har jag iallafall gjort ett litet försök, ni kan säkert hitta mer snygga mönster!

Från needlework.com kan hämta ett märkduksmönster, liknande de som finns i märkböcker.

Fuldesign har snygga mönster med bl.a. Banksymotiv, stjärnor och knutna feministnävar. Kolla in!

Lite tacky, men Celtic crosstich har en funktion där du kan få valfri fras i det keltiska alfabetet.
.
.
.
.

Korsstygn och märkning - Del I



Det här med korsstygn tycker jag är en liten eftersatt form av handarbete. Ofta förknippar nog många det med antingen korsstygnen i skolan där man fick brodera på aidaväv och sätta sina alster i runda plastramar, eller så förknippar man det kanske med farmors broderade kuddar. Korsstygn känns inte så fräscht, helt enkelt. Det tyckte i varje fall inte jag, innan jag gick en kurs som handlade om just broderi, och nu är jag frälst! Korsstygn is the shit!

Så, om du vill börja brodera lite korsstygn, så tänkte jag att jag skulle ge dig lite råd och tips! Hoppas det funkar.


Material

Om du ska börja brodera korsstygn (eller annat broderi för den delen) så kan det vara bra att först inskaffa lite material. Det här materialet är inte särskilt dyrt, om man är lite smart.

Det första du måste köpa är tyg. Linnetyg eller halvlinne är att föredra, eftersom bomull är lite för "sladdrig". Använd inte aidaväv eller stramalj! Det är fult, helt enkelt. När man köper linne att brodera på så räknar man hur många trådar per cm som tyget innehåller. I riktigt räknelinne som det kallas så är alla små hål som trådarna bildar exakt lika stora och det gör broderiet inte blir förvrängt. Räkelinne är däremot ganska dyrt, till exempel kostar sk. "Ölandslinne" med 14trådar cm mellan 400-600 kr/metern, så jag brukar använda mig av vanligt heminredningslinne som man har till gardiner och liknande istället. Det är mycket billigare, men kan å andra sidan göra att broderiet blir lite avlångt.




























Vanligt heminrednngslinne, inte för glest.



Nästa sak du behöver är nålar! Egentligen ska du använda dig av en tapisserienål, vilket är en trubbig nål, men vanliga smala synålar eller s.k. uddlösa stramaljnålar fungerar också.  Det som dock är ganska viktigt för resultatet är att nålen är tillräckligt liten för att kunna gå igenom tyget mellan två trådar utan att lämna ett litet hål efter sig.



Broderigarn måste man såklart också ha. Ett bra garn är till exempel DMC´s moulinegarn, vilket är ett bomullsgarn som finns i många olika färger. En docka (ett litet nystan) kostar mellan 11-13 kr ungefär. Varje tjock tråd i nystanet består av 6 små trådar, och man använder sig vanligen av 2-3 sådana trådar tillsammans när man sedan broderar.



T.v. en docka moulinegarn. T.h. En tjock tråd består av sex smala trådar.


En sista sak man måste ha för att kunna arbeta ordentligt är en broderiram som man spänner fast tyget i så att det blir lättare att hålla och så att man inte drar för hårt tråden.





























Broderiramar hittar man ibland på loppisar eller så kan man ju
fråga nån gammal släkting snällt som inte broderar längre.


Material köper du i handarbetsaffärer, på hemslöjden (Varning! Dyrt!) eller bästa affären Knyppelboden i Gamla Linköping.Tyg och vanliga nålar kan inhandlas i valfri tygaffär, till exempel Ohlsons tyger.

Slut på del I!
.
.
.
.

Kvällen i bild

.
.
.
.

Kvällen i bild.
.
.
.
.

Popkonstkudden


Bästa utbudet här i stan är stadsmissionens kretsbod.
Hitadde den här kudden häromdagen. Den känns lite Lichtenstein-möter-farmor. Jag ska laga den lite, sen är den som
ny igen!
.
.
.


Sköna färger!
.
.
.
.

Winthertiid

.
.
Idag är det vintertid! En hel timme extra, helt sjukt bra. Jag har redan ätit frukost och läst tidningen, och klockan är bara 10!
F.ö var jag på lärarkvällen igår. Tyckte dock att det var lite tunt med just lärare, men det kanske bara var jag. Betty Sharp spelade bra och jag hade trevligt iallafall. Hurra hurra.
.
.
.


Lördagspyssel



Om man har ett titthål, varför inte dekorera det?
(Minuspoäng åt mig för den dåliga passningen.)
.
Det är alltså ett klistermärke - jag har inte målat på dörren. Så.

.

Popeye-kanin.

.
.
.
.

FNdagen

.
.
.
.
Idag är det FNdagen! (Kom jag på efter att ha sett en miljard hissade flaggor). Fira den med att testa hur många FNländer du kan skriva ned på 10 minuter. Kolla här!
.
.
.
.
.

Rita lite


Ibland har man så tråkigt och har inget att göra. Särskilt om idag var sista dagen på kursen!

.
.
.

Pippi 2000.
.
.
.
.

I träda


Jag är så upptagen, förstår ni.
.
.

Trådtjack



Mitt nya projekt - och mitt första alster.
Materialet är 2 mm samt 0,7 mm galvad järntråd, och det jag har gjort på bilden här nedan ska alltså föreställa en handdukskrok som jag skruvat upp på den tidigare helt handdukslösa (!) toaletten.

(Det där ovanför krokarna som ser lite konstigt ut är ett litet misstag som inte ser så konstigt ut i verkligheten.)
.
.


Halleluleja.
.
.
.

PROVOKATIVT

.
.
Jag satt och läste runt lite, och upptäckte att på en av mina hatsidor, sysidan.se (även känt som tanter-som-maskinbroderar-handdukar-sidan) har det blossat upp en het debatt om nått så oskyldigt som en stickad fitta. Tydligen anser många att det kvinnliga könet är något väldigt provokativt som deras barn måste skyddas från. Löjligt, säger jag.

Om ni vill ha lite inspiration till lite fina fittor så kan ni gå in här eller här.
.
.
.

De tar allt mitt guld



Jag lever ju på studiemedel, vilket kan bli lite tight, gärna som nu i slutet av månaden. I fredags gjorde jag dock en liten shoppingtur på stan. Men hur hade jag råd med det?

Här är en snabb guide i studentekonomi.
.
.



Tårtfat & tårtspade, 20:-

.
.
.



Lampa, 25:-


Vissa människor har IKEAhem, jag har Myrornahem.

Förresten, visste ni att den som har flest saker när den dör vinner?
.
.
.

Elektroniska nötkreatur



HAHA! "Elektroniska nötkreatur". Hysteriskt.

Skärmdump från liu.se





(Det är alltså tekanna som menas.)
.
.


Faddertacket var igår...



... och idag är jag bakis. Har torra ögon, lite ont i halsen, magen mår illa. Bevis på en ganska lyckad kväll alltså.
Jag har även en lätt smärta i tårna, efter att ha gått i de obekväma Joan-Collinsskorna. Nu borde jag gå och hämta ut en efterlängtat paket. Hoppla!

.
.


Diamond shoes



Nu är mina skor färdigmålade och klara. Eftersom tyget var gult och mina färger är ganska transparanta så fick jag ta ganska mörka färger - blå till ovansida, grön till kanten och svart till klacken.
Tyvärr blev resultatet lite trist. Jag sov på saken, och vaknade med en vision. Skorna påminde om riktiga tantskor, såna i färgad mocka - tantskor - tanter gillar blaffiga smycken - Joan Collins - Rich Bitch - Diamanter!

Jag har dock precis fått slut på diamanter, så jag fick måla istället. Såhär blev det:
.
.

.

Diamond shoes.
.
.
.

Jag <3 Tradera

.
.
Från och till hänger jag rätt mycket på tradera. Fick senast idag hem den här fina märkboken från -46 i jättefint skick.

.

Märkbok.



För de som inte är textilnördar så är en märkbok en bok med broderimönster, mestadels bokstäver till märkning av till ex. handdukar, men också mindre figurer. Som den här kaninen, som jag var tvungen att provbrodera!


.

Kanin.

.
.
.

Zebra

.
.
Igår hade jag en väldigt produktiv dag. Bl.a bakade jag en kaka. Själva receptet som jag använde kom från "Sju sorters kakor" (ICA förlag), vilket är den ultimata kakboken. Jag tog helt enkelt receptet för Tigerkaka, och modifierade det lite eftersom jag hade lite bananer som låg och blev dåliga.
Själva zebramönstret är från "Baking bites" men jag hittade länken dit på bloggen "Annes food", (som jag f.ö rekomenderar starkt. Massa bra recept bjuder hon på också!).

Modifierad Tigerkaka:

200 gram smör eller margarin
2 1/2 socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1+1 dl mjölk

Smaksättning:
2 mogna bananer
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
rivet skal av en citron

1. Rör smör och socker pösigt.
2. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
3. Blanda bakpulver och vetemjöl och tillsätt det. Tillsätt 1 1/4 dl mjölk.
4. Mosa bananerna i en annan bunke. Tillsätt citronskalet i bananmoset.
5. För över hälften av smeten till bananmoset. Rör ordentligt.
6. I smeten utan banan tillsätter du kakao och vaniljsocker.
7. Tillsätt 3/4 dl mjölk i kakaosmeten.

(Den extra mjölken lade jag till för att smeten skulle bli lite rinnigare så att själva zebrafieringen skulle funka, men man ska nog vara lite försiktig med den - min kaka blev nästan lite svampig.)

8. Smörj och bröa en rund form.
9. Nu till uppläggningen! Grundregeln är att bara lägga smet i mitten, helt tiden.Ta en sked och lägg några skedar banansmet i mitten på formen. Låt den flyta ut av sig självt, rör inget! När smeten flytit ut tar ett par skedar kakaosmet och lägger i mitten, ovanpå banansmeten. Fortsätt genom att varannan gång lägga banansmet och varannan gång kakaosmet. Eftersom du alltid lägger smeten i mitten så kommer den pressa ut den smet som ligger under utåt, och kakan kommer (förhoppningsvis) att bli randig.

10. Sätt kakan i ugnen på 175 grader, i 1h och lite till. Känn på kakan när den är klar.

Min blev förvisso randig, men inte så många ränder, och det var nog för att jag tog för mycket smet varje gång jag lade en ny färg. Men man gör fel och så lär man sig en läxa!
.
.


Åh, kaka!
.
.
.

Nya skor

.
Det blir mycket sånt man har på fötterna nu, men.
.
Jag köper nästan aldrig skor. De är dyra, jag sliter ut dem fort och jag kan inte gå i klackar, vilket reducerar urvalet ganska kraftigt. På fredag ska jag dock på sittning, och behöver alltså ett par sköna skor som funkar till sittningsklädsel (finklädsel).

Eftersom det är lite knapert med pengar som vanligt, så rotade jag lite i mina garderober. Jag kastar typ aldrig nått, utan spar på allt, även det som jag inte använder längre. Så hittade jag ett par fula, gula tygskor med justa kilklackar som inte är så höga och vingliga. Hm, tänkte jag. Vad ska jag göra med de här? Svar: Måla om dem!

Hyfsat enkelt, men tar lite tid. Jag målar bara på textilfärg, och sedan ska jag fixera med hårtork. Men först måste jag komma på vad för färg jag ska sätta på klacken och den där vita randen. Och om jag ska måla nått kul ovanpå...


.

Så här långt har jag kommit.


.




Mina nya tofflor!


Hola!
Jag har sytt ett par mysiga, supervarma tofflor till mig själv, eftersom våran lägenhet har kalla golv.
Eftersom jag är slö så sydde jag ihop dem med symaskinen, fast tyget drog sig lite mer än jag hade tänkt mig (det är elastiskt och jag var tvungen att dra lite för att maskinen skulle mata, så det kunde jag ju ha räknat ut egentligen).

Nu glömde jag ta bilder, så jag ritade lite obegripligt istället, men ungefär såhär gjorde jag:

Material:
En gammal stickad tröja i 100% ull
Vinylskinn eller skinn
Nål
Garn
Nål (& symaskin om man är lat)
Papper & penna
Sax


1. Tvätta tröjan i tvättmaskin i typ 60 grader och torktumla gärna. Målet är att tröjan ska krympa så mycket att man kan klippa i tyget utan att det fransar upp sig. OBS! Bara tröjor i 100% ull och utan märkningen "superwash" går att krympa.
.



.
.
2. Rita av din fossing! Sätt foten på pappret och dra ett varv bara. Rita ut ungefär en cm större runtom, så sulorna inte blir för små och ta lite till om du ska sy på maskin så att du får en sömnsmån att sy i. Klipp ut ur pappret.



.
.

3. Forma en ovandel till tofflan genom att lägga ett papper över foten och forma det över foten. Ta bort pappret och du bör ha en halvmpneformad ovandel som passar ungefär. När du klipper ut den, ta lite extra så du har lite marginal. Den kan du alltid klippa bort senare.


4. Man kan ju ta vilka delar man vill på tröjan och sy av, men jag tog armarna till skaften på tofflorna, och de andra delarna lite varstans. När du klipper i din ihoptovade ull så behöver du inte tänka på att lägga mallarna åt något speciellt håll. Kom ihåg att göra en vänster- och en högerfot till sulorna!

.

.
.
5. Klipp ut sulorna och spar armarna en stund! Klipp också ut två sulor av vinylskinnet.


6. Lägg ihop vinylsulan och ullsulan. Vinylets räta sida ska vara utåt. Om du vill nåla, tänk på att vinylet kan får små hål i sig som inte går bort. Ett bra sätt att avhjälpa detta är att istället för nålar ta vanliga gem och sätta ihop delarna med.


7. Sy runt runt med jämna avstånd, nån centimeter kan vara lagom. Lägg sedan ifrån dig sulorna så länge.

.
.

.
.

8. Om du vill brodera på dina tofflor kan det vara smart att göra det nu. Jag gjorde blommor, stjäkstygn och kedjestygn på mina tofflor. Innuti blommorna är det franska knutar. (Det är svårt att rita hur stygn ska göras, det är bättre att kolla upp det i en bok istället).

.


.
9. Sy ihop skaft och ovandel. Om du har symaskin så syr du med sicksacksöm, och då måste du lägga delarna räta mot räta. Om du istället syr för hand så lägger du dem aviga mot aviga och syr ihop med smygstygn.
Räta = utsidan/"den fina sidan", aviga = insidan/baksidan.



10. Sy enligt samma sätt som ovan ihop sulan med ovandel+skaft. Här kanske du får anpassa lite, så ovandelen är lite stor som sulan. När du är klar klipper du trådar och klipper bort överflödigt tyg och sömnsmåner.


11. Ta på dig tofflorna och säg hejdå till kalla fötter!


.

Mina tofflor.


.

Förresten, såhär skrivs <tofflor> med i fonetisk skrift [tcf:lur] - ungefär, vill säga. Mitt tangentbord har inte det fonetiska tecknen. Men jag har fonetiktenta på fredag!
.
.

Sjöslaget



Tragiskt.
.
.
.

Crime medicin

.

De första sekunderna satt jag paralyserad och trodde jag såg i syne. Det visade sig att jag hade rätt.

Läkemedelsverket har startat en ny kampanj, Crime medicine, mot mediciner som säljs på nätet, och jag satt vid tvn när de sände en reklam för kampanjen (Se den här). Ganska välgjort, och uppenbarligen gjorde den ju intryck på mig, eftersom jag sitter här och skriver om den. Bra (enligt definitionen: skapade en reaktion) reklam alltså!

Häpp!
.
.


Sverige - Portugal


Här sitter jag med killarna. De tittar på fotboll, jag broderar. Det är alltså sant: Män gillar sport, kvinnor gillar handarbete, att baka och att snyta barn.

Halleluleja!

.

Hur tjejer ska vara


Det började med att jag läste ett  inlägg hos Bloggkommentatorerna om veckorevyns "killpanel". Nyfiken i en strut som jag är så gick jag naturligtvis in och läste. Såhär ser det ut på veckorevyns hemsida:




Ett montage!



Detta kan vi sedan jämföra med en bok som jag har, "Evas Kaleneder" från 1964. En kalenderbok för tonårsflickor, lite ni stil med "Fridas kalender" som fanns när jag var liten.


Evas Kalender, 1964


I Evas Kalender finns det också en killpanel, och rubriken är "Drömflickan" - iställer för drömtjejen. Allt från utseende till klädsel och hållning (!) går man noggrant igenom. Här kommer några citat från uppslaget ovan på bilden:

"En flicka ska vara kul och framåt, "hänga med" i vad som händer och sker i världen. Hon ska samtidigt poängtera sin kvinnlighet genom att verka tillbakadragen".

"Endast hemskt söta flickor kan ha helt nakna ansikten, alla andra ska[!!] använda makeup."

Döm själva.

.

Tistlar


Ibland skaffar jag saker som jag egentligen aldrig kommer använda, men som är fina.
Det är lite som när man var liten och samlade på fina stenar.

Som den här broschen, med tistlar och ett svärd.
.
.


Tistlar.
.
.

Pyssel

.
Om man vill kan man alltid göra sina egna halsband. Det gör jag ibland, senast idag, faktiskt.
.
.


Hang the baby.
.
.

Sunday bloody sunday


Hej hopp osv!

Idag har jag:

- Varit på loppis
- Druckit en halvliter kaffe på fastande mage
- Cyklat i regnet och blivit jätteblöt
- Nästan blivit överkörd
- Ätit massor med mat och blivit mätt

Första helgen i varje månad är det loppis i Cupolen. Då får man betala inträde och gå runt bland en massa bord och leta prylar man egentligen kanske inte behöver. Det bästa med det hela är att det är ofta samma människor som står varje gång, och vissa tycker man inte och så måste man se till att man inte stannar vid deras bord, för man vill inte behöva prata med dem. Till exempel har vi gubben som tror att han driver antikaffär (Fast utan hyra och skattesedel) som tar ut priser efter de kriterierna, och tanten som börjar prata i en lång monolog bara man slänger ett öga på hennes bord. Men som tur är behöver man ju inte köpa deras saker. 
.
.
.


Martin Timell

.
Åh, jag gillar en bra busrigning.
.
.

[hg] ikväll?

.
Vi spelar golf och dricker öl. Jag är inte så bra, men det gör inget. Jag kan skylla på att jag har druckit öl.
Imorron ska jag och Julia på loppis. Jag ska ta med kameran, sen ska det bli fart på den här bloggen igen!
.
.


1996


På flera ställen ser man folk som gjort sina yearbookphotos. Jag kunde inte låta bli - Vi rockar 1996.
Jag kanske borde fixa håret sådär? Är rätt najs. Men ni,  HUR kunde gardinluggen någonsin slå igenom?



1996.
.
.

RSS 2.0