Att trycka en tröja


HUR trycker man ett snyggt tryck på sin slitna gamla t-shirt? Tant Emy ger dig svaret, i form av en steg-för-steg-lektion!
Se och lär:

Du behöver:

En t-shirt i bomull. (Tänk på att inte välja en t-shirt med för mycket stretch, och på att tvätta tröjan innan du trycker på den är ny, eftersom affärerna ofta har behandlat tröjan så att smuts etc. inte ska fastna på den.)

Textilfärg (Kolla om färgerna är täckande/opaka. Om de är det så kan du trycka på vilken t-shirtfärg som helst, annars bör du välja vita eller ljusa färger på t-shirten.)

En fin bild som du vill trycka på t-shirten.

Något att skära ut stencilen i, till ex.
overheadplast eller annat tjockare papper.

En skalpell eller hobbykniv.

En stöppel (En sorts pensel) eller en svamp.

En liten pensel.

Tejp.

En tidning.


Gör såhär:

1. Rita ett tryck (Man kan också pilla ihop ett i till ex. Photoshop, men det kan vi ta en annan gång.)
Mitt tryck är en räka som jag ritat med tjock tuschpenna. Tänk på att inte göra för tunna linjer, för då blir det svårare att trycka!


2. För över bilden på det som du ska använda som schablon för ditt tryck. I det här fallet har jag bara lagt overheadpappret på min skiss och tejpat fast det. Här har jag använt mig utav overheadplast, för om du vill ha en schablon som du kan trycka med fler gånger så är den bra eftersom det tål att tvättas av. Du kan också använda tjockare papper eller tunn kartong. (Tänk på att det måste finnas lite marginal runt trycket i schablonen, så minskar risken för att du ska råka kladda utanför med färgen.)


3. Rita ut "bryggor" i bilden om det behövs. Detta måste du göra för att schablonen ska hålla ihop.


4. Skär ut de partier där du vill att färgen ska vara. I mitt fall skär jag ut konturerna till räkan. Bäst att använda är en skalpell, men även en vanlig hobbykniv går bra att skära med. Tänk på att inte trycka för hårt med kniven, då är det lätt att du slinter och skär fel!


5. OM du skulle skära fel, ta en bit tejp och sätt över felsnittet så att tejpen även täcker lite där det ska vara utskärt. Skär sedan bort resterna av tejpen.6. När du skurit ut bilden ur plasten så vänder du schablonen. Ta små tejpbitar och vik dem så att de blir små fästkuddar. Ju mindre fästkuddar dessto bättre, det gör att schablonen inte ligger så högt upp från tyget, och minskar risken för att färgen ska flyta ut. Sätt fast dem på schablonens baksida, glöm inte bort att sätta dem noga runt kanterna.


7. Placera t-shirten på ett platt underlag. Lägg in en tidning eller liknande innuti tröjan. Detta gör att ev. färg som går igenom tyget inte kladdar av sig på t-shirten på baksidan. Placera schablonen där du vill ha den och tryck fast den så att fästkuddarna fastnar.8. Ta fram färgen och häll upp en liten klick. Ta lite färg i stöppel/svampen och "dutta av" på ett papper. Färgen ska inte bilda små pölar, utan det ska vara mindre färg i stöppeln/svampen än man tror.9. Applicera färgen på schablonen med "duttande" rörelser. Dra inte! Det ska ta flera små duttar innan ytan är helt täckt, annars använder du för mycket färg i stöppeln/svampen.10. Låt torka lite, några minuter brukar räcka. Ta försiktigt bort schablonen, men låt tidningen vara kvar. Måla i bryggorna med den lilla pensel. Måla försiktigt, tyg är svårt att måla på.


11. Låt tröjan torka. Känn på färgen när den är torr. Under tiden kan du städa undan, och diska din schablon om du gjorde en i overheadplast. När färgen har torkat tar du ut tidningen och fixerar trycket enligt instruktionerna på färgförpackningen.12. Ta på dig din upphottade t-shirt och skryt med dina t-shirttryckarskills!
Tadaa!
(Jag fyllde i med lite färg innuti räkan också. Fast det fick ni inte se.)
.
.
.

En hyllning till oliver

.
.

Oliver
.
.

Röda ögon


Hej bloggen!

Igår blev det inte mycket skrivet, eftersom jag jobbade (8 timmars städande = trött).
Idag har jag pluggat riktigt duktigt, och läst hela boken "Ett öga rött" (= skoluppgift).

Räkan kom också över idag, och vi drack kaffe i mitt kök. Hon hade precis varit i skolan, och där hade de fått i uppgift att lista vad de tyckte var svensk litteraturkanon, så vi kom in på det här med böcker och vad som anses vara "bra" litteratur.
Det konstiga med den här "litteraturkanonen" är ju att få människor faktiskt läst dessa böcker, utan på sin höjd läst det bästa avsnittet av dem i någon antalogi i gymnasiesvenskan. Dessutom är de ofta är sjukt tråkiga. Ändå så hyllas de här böckerna av allmänheten, och folk verkar gå omkring och låtsas att de vet att de här böckerna är bra, för att man "ska" tycka så.
Risken finns ju också att personer HAR läst de har tråkiga böckerna och faktiskt kan uttrycka en åsikt över dem. Men självklart ljuger de om de säger att boken var bra, för ärligt talat, vem kommer någonsin tro på någon som säger att "Brott och Straff" är en bra bok?


Jag har köpt en...

.
Trumpet! Jag är så jävla överlycklig! Nu jävlar ska jag börja öva! Trumpet är nog det häftigaste instrumentet som finns, näst efter kontrabas. Eller nått.
.
Det enda som är lite jobbigt är att jag inte vet hur man spelar. Alltså, jag får ljud i den och så (Man är ju gammal klarinettist!) men jag fattar inte riktigt principen med tonerna?

.


Ögonstenen, som jag hade kallat den
om den var en epa-traktor och jag var dalmas.
.
.

Vem är du lilla vän?


På den här sidan kan man göra ett personlighetstest.

Resultatet kommer upp som dels en beskrivning av ens personlighetstyp, men också med förslag på passande yrken. Själv fick jag detta resultat:

"emys personlighetstyp:

Vänliga, flexibla handlingsmänniskor. Fokuserade på snabba resultat. Lever för stunden. Risktagare som lever på högvarv. Har inget tålamod när saker dras i långbänk. Lojala och moraliska, men med flexibel syn på lagar och regler om så krävs för att få något uträttat. Socialt begåvade och populära.


Karriärer som skulle kunna passa emy:

Säljare, marknadsförare, poliser, ambulanssjukvårdare, medicintekniker, datatekniker, datasupportanställda, entreprenörer, komiker, rallyförare, brandmän, militärer, revisorer, snickare, hantverkare, lantbrukare, servicepersonal, transportarbetare, väktare."

Är det bara jag som reagerar på att de flesta av de yrken jag får upp är nästan helt dominerade av män? Ex: Polis, brandman, lantbrukare, militär, snickare/hantverkare, väktare, rallyförare?? Det finns typ inga kvinnliga rallyförare, förutom Tina Törner. 
Vad är den minsta gemensamma nämnaren för de här yrkena? Lantbrukare och datatekniker? Är inte det typ... motsatsen till varandra? (Praktiskt - teoretiskt). Jag kanske generaliserar, men jävla skittest. Ta alla manliga yrken och bunta ihop dem till att passa en personlighetstyp - "Mannen".


Tentan!


Jisses, nu har jag skrivit tenta! Det gick välan sådär, måste jag säga. Kanske, kanske kom jag över godkäntgränsen? Annars är det bara att göra om - göra rätt.

Nu ska jag dricka kaffe! Hoppla!

.

JAJEMENSAN!

.
.
51 spänn pant drog jag in, men då pantade jag även burkförrådet. För detta köpte vi en hel del spännande mat, som ni ska få höra mer om senare.

Jag har förresten upptäckt att en gammal vän till mig, och tillika min framtida kollega har en himlans trevlig blogg.
Gå in och läs den! Hon skriver om det mesta, men det jag gillar bäst är nog att man alltid lär sig något nytt som man inte visste att man behövde veta.

 


.
Min fot är ur led?


.
.


Party like it´s 1973

.
.
Hallihallå alla bakiströtta! Igår var det tydligen lite fest här, så idag ska jag panta burkar. Jag räknar kallt med minst 30 spänn från burkautomaten!

Appropå igår, så hittade jag den här bilden när jag vaknade och gick igenom min kamera:Mina mostrar - 1973, fr.v: Ingbritt, Berit, Solveig och Gunn.

.

En dyr anrättning

.
.
Inspirerad av det här inlägget letade jag fram ett recept som vi klippte ut från en matförpackning. Namnet på maträtten är "Tortellini al formaggi med kyckling och ärtor i valnötssås", vilket såklart låter hemskt snofsigt. När man läser vidare i receptet upptäcker man dock att snofsigt är precis vad det är. Receptet ska nämligen innehålla hela 50 DL cognac!
Tänk vilken livad släktmiddag det skulle kunna bli.

Dyr skulle den säkerligen också bli. En halvlitersflaska cognac av det billigare slaget kostar runt 300 pix, och till receptet behövs ju 10 flaskor. Det blir ca 3000:-. Klart billigare med hummer, med andra ord.


"Här finns fler SPÄNNANDE recept." Jo, det tror jag det.
Det här receptet har också gett upphov till många planerade busringningar till kundtjänst, men inga av dessa har genomförts. Fritt fram alltså att prova.

.


Tentaångesten!

.
På måndag har jag grammatiktenta. Jag gjorde en gammal tenta med facit, och klarade inte ens godkänt. Det är på den nivån det ligger just nu. Häromnatten drömde jag till och med om tentan, och även i drömmen så kuggade jag med dunder och brak.

Jag har nu drabbats av en tentaångest som inte är av denna värld. Jag KAN INTE plugga! Det tar stopp. Det vridr sig i magen och snurrar i huvudet varje gång jag slår upp boken.

Jag har försökt att illustrera:
.
.


"Tentaångesten"
.
.

SCUM

.
.
Jävla karlar.
.
.


Vad ska det bli av det här?JA! Tänker ni säkert. En gissningslek! Först ut är en bit tyg och lite tråd. Vad ska det bli av det här?
Ledtråd: Jag har börjat typ 3 månader i förväg, det är oerhört pretentiöst och jag är så jävulskt nöjd med mig själv.
JAJAMENSAN!

Frågan är alltså: Vad ska det bli av det här?
.

.

Ja... VAD ska detta föreställa?

.
.

Ftalater

.
.
Naturskyddsföreningen har nyligen presenterat en undersökning av hur höga halter av den cancerframkallande kemikalien ftalater som finns på tröjor med tryck.
naturskyddsföreningens hemsida kan man också läsa om nonyfenol, ett miljöfarligt ämne som finns i importerade kläder, och om vilka miljöproblem som detta leder till i tillverkningsländerna.
.


Det var det. Nu ska jag åka och plugga!
.
.

Geeks of the world united - Del 1

.
.
En del människor spelar WOW, andra är fältbiologer. Jag gillar pelargoner.

Varför då? Undrar du. Jo:

a) De är fina att titta på.
b) De luktar gott - lite jordigt.
c) Jag är en svartpensionär.
.
.
.

Ett utslag av pelargonkärlek.


.
.


Norrtälje!

.

Åh, jag kissar på mig, så roligt det är. "Har ni Norrtälje grill här?" 

Det är knivlisa som står för underhållningen. Vem hon är vet jag inte, men jag läser ändå hennes grejer.
.
.

Men...

.
VARFÖR ser han så glad ut?
.
.


Psyklejon.
.
.

Rainy day

.
.
Fredrik Strage har i sin blogg och på youtube gjort en rockhistoriens top100-händelser, och nu har han gjort klart hela listan. Gå in och kolla vettja!
.
.


Bakisdag


Hu. Bakisdagar är så överskattade. Man tror alltid att det ska bli skönt att slappa en hel dag och käka pizza och kolla film, men i verkligheten har man ont i huvudet, man mår illa av pizza och man somnar nästan under filmen..

Tarzan the MagnificentI lådan med mina gamla KalleAnkapocketsar hittade jag även två Tarzanpocketsar! Själva serierma är ganska tråkiga, mest för att de är svartvita, men framsidorna är snygga!

Tarzan är tufft.Det var det.


CopacabanaNu på lördag ska jag på galej. "Copacabanafest", står det på biljetten. Denna fest innebär också utklädning, och det är däri problemet ligger. Vad är Copacabana? Jag vände mig först till det allvetande Wikipedia. Såhär skrev de:

Copacabana
är huvudstad i provinsen Manco Kapac i departementet La Paz i Bolivia.

Bolivia alltså. Copacabana hade även en officiell  webbplats, men den var skriven på spanska, vilket jag inte förstår.
Jag använde mig sen av Googles bildsök och min slutsats blev att det är nog såhär jag ska försöka se ut:
En glad indian
Källa: http://siteresources.worldbank.org/


 


Dagens outfit!Jag har förstått att "Dagens outfit" är poppis i bloggvärlden. Därför kommer här, från mig till er, en dagens outfit!


T-shirt: Clique

Byxa: Jobman

IQ: FiskmåsSnusk!

Herrejesus! Nu har snusket letat sig in i barnlitteraturen också. Som blivande lärare kan jag bara förfasas över dessa dolda budskap som smyger sig in överallt i omgivningen. Om jag tar det från början, så var det såhär:

Mina kära föräldrar kom och hälsade på. Men sig hade de både det obligatoriska "du-har-ju-blivit-vuxen-nu-så¨-här-får-du-ett-kilo-kaffe" men den här gången även  EN HEL LÅDA full med KalleAnkapocketsar! Och de var inte vilka pocketsar som helst, utan mina gamla! Jag blev överlycklig. Nu kunde jag lugnt vänta in vintermörkret med mina KallaAnkapocketsar. Jag högg genast in på litteraturen, men DÅ....!Kalle har tydligen "bett om det".


Tv-spel

Jag har tvättat, städat, diskat och småätit, och ändå känner jag mig alldeles rastlös och kollrig i huvet. Jag tror det kan bero på att jag i timmar lyssnat på musiken till "Mario tennis". Fast musiken är inte så farlig. När de spelar med Peach blir jag galen, för hon låter AAAAAAH! varje gång hon träffar bollen. Jävla Peach.Tennis för lata.


Garn och sånt

I söndags var jag på loppis och fyndade billigt garn och stickor. Ibland händer det nämligen att jag stickar lite. Just nu stickar jag en sjal i brunt mohairgarn efter ett mönster från sticka!. Mönstret heter "Old english shawl" och är jättelätt att sticka, hurra hurra. Tyvärr har jag inte tillräckligt med garn i rätt färg, och även detta garnet är loppisfyndat, så det jag stickar nu är mest ett prov, eller kanske en väldigt kort sjal.


Stickastickasticka!
Dra-get

Idag har jag varit och köat efter eftersläppsbiljetter till lördag (Drageteftersläppet). Jag var där straxt efter sju, och då var det redan mycket folk där, men jag fick iallafall mina biljetter. Jag fick även en impuls och köpte märket, men ändrade mig redan när jag hade fått det i handen. Det var samma modell-stjärtlapp som förra året, dvs. jättestort och tråkigt. Mina ögon blöder. Men festen blir nog grym.marke
DragetmärketHej bloggen!

Det här är min blogg. Här ska jag försöka skriva något intressant och trevligt.
RSS 2.0